top of page
Search

כואב, אבל חיוני: עריכה עצמית

  • זיו לנצ'נר
  • Jun 21, 2017
  • 2 min read

אם תשאלו את הכתיבה למי היא הכי זקוקה, מי הכי חשובה בעיניה, סביר שתענה: העריכה. בלעדי העריכה, הכתיבה חסרה, פגומה ולעיתים כושלת. עריכה היא מקצוע – ועורך הוא בעל מקצוע, כך שאי אפשר ללמד את כל התורה על אצבע אחת. אבל כיוון שהעורך הראשון של כל כותב/ת הוא הכותב או הכותבת עצמם, חשוב שכל אחד מהם ישלוט ביסודות העריכה העצמית.

צריך להודות: לא פשוט לערוך את עצמנו – לשנות, לקצר, להפוך, לכסח את מה שכתבנו במו ידינו ואנחנו מאוהבים בו כמעט כמו שאנחנו מאוהבים בעצמנו. אבל אין מנוס. הטקסט מוכרח להיות שלם, ברור, מדויק ואפקטיבי.

אז הנה, על קצה המקלדת, ההנחיות הבסיסיות לעריכה נכונה.

תחילה, חשוב לקרוא את הטקסט, יותר מפעם אחת – ורצוי בקול. לפעמים, דברים ששומעים מכאן לא קוראים משם.

יש לשים לב לכך שכל המידע שאמור להופיע בטקסט אכן נמצא. שווה להקדיש לעניין כמה דקות ולהשלים את החסר במקרה הצורך.

סדר הדברים בכתיבה צריך להיות נכון: כל פסקה מוקדשת לנושא משלה, הפסקה עצמה בנויה בצורה מסודרת ומתפתחת באופן הגיוני, והטקסט כולו זורם – מפסקה לפסקה – בדרך שמובילה את הקוראים בטבעיות אל רעיון וממנו.

משפטים מוצלחים וקריאים הם כאלה שאינם ארוכים מדי ואינם מסובכים מדי. אם לקראת סיום המשפט הקורא/ת לא לגמרי זוכר/ת מה היה בתחילתו, עדיף לחלק את המשפט לשני משפטים, קצרים וברורים יותר. בכלל, להתחכם – בניסוח, בשנינה, באמירה מורכבת – כדאי רק אם אנחנו מצטיינים בכך, ואם נראה לנו שהדברים יובנו בצורה מלאה. בכל מצב אחר, מומלץ לא להסתבך. פשוט וענייני עדיף תמיד על פני מתחכם ומבלבל.

הפתיח, חלון הראווה של הטקסט, אמור להיות מעניין ומגרה לקריאה, ואם לא, לפחות כזה שמכניס לנושא בצורה בהירה. לסגיר (הסיום) מחמיא במקרים מסוימים סוף "עגול", שסוגר מעגל, ולחילופין, כזה שיש בו ניסוח מקורי או אמירה מעניינת. אבל גם כאן רצוי מאוד לא להתעקש. אם עולה החשש שכוונתנו לא תובן, מוטב לבחור בסיום ענייני וברור. ברור?

בסופו של דבר, אנחנו כותבים טקסטים מסוגים שונים כדי להעביר כוונה, תחושה, מסר, או מידע. חשוב לקרוא את הטקסט שוב, לאחר השלמת כתיבתו, ולוודא שהיעד הזה מושג. אם זה לא נראה כך, נא לחדד.

ולסיום, לא יזיק לתת למישהו שאנחנו סומכים על דעתו לקרוא את מה שכתבנו ולספק את התרשמותו: האם הכל ברור? מעניין? משכנע? האם יש צורך בהבהרות, בתוספות, בקיצורים? כדאי לתת את הדעת להערות המבקר/ת ואם השתכנעו מהן – להיכנס בטקסט שלנו בהתאם.

 
 
 

Recent Posts

See All
חשיבותה של מקוריות

על פניה, המקוריות לא זקוקה ליחסי ציבור. הצורך בהפגנת מקוריות בכתיבה הוא עניין מובן מאליו, כמעט, אלא שהרוב המכריע של הכותבים והכותבות לא...

 
 
 
הביקורת החדשה

במציאות הכל-כותבת של תוכן גולשים, בלוגים ורשתות חברתיות, כל אחד הוא גם מבקר: אוכל, קולנוע, ספרות, או אופנה. האם זה רע? ממש לא בהכרח. כי...

 
 
 
תוכן שיווקי. אבל חכם

תוכן שיווקי, בין אם נאהב את זה ובין אם לא, הוא גורם משמעותי ונוכח מאוד בעיתונות המודרנית. תחת שם זה או אחר, הוא רחוק שנות אור מימיו...

 
 
 

Comments


bottom of page